Auteur: Erik van den Hurk

Drie keer ongeveer 20.000 m² staalbouw realiseren op bijna 6.000 km afstand van Nieuwkuijk. Dat durf ik met een gerust hart een megaproject te noemen. In 2013 begonnen we met de eerste fase van de bouw van een bierbrouwerij in de buurt van Addis Abeba, Ethiopië. In 2015 volgde fase twee en dit jaar realiseren we de derde fase. Om een idee te geven van hoe we dat bij Remco Ruimtebouw aanpakken, geef ik graag een blik achter de schermen.

De cijfers

In cijfers uitgedrukt kwam de 3e fase ruwweg op het volgende neer:

  • > 100 zeecontainers
  • 896 ton staalconstructie
  • 23.000 m2 stalen dak- en gevelpanelen
  • verscheping in 9 weken

Lokale samenwerking

Bij onze internationale projecten werken we samen met lokale arbeiders. Zo creëren we een bron van inkomsten voor de lokale betrokkenen. Daarnaast doen ze veel ervaring op tijdens de montage die ze weer kunnen gebruiken in hun verdere loopbaan. Onze Nederlandse supervisors zorgen voor de bouwbegeleiding en bewaken de veiligheid, kwaliteit en planning. Samen sturen ze tussen de 15 en 30 lokale krachten aan.

Beproefd concept

Doordat we met samengestelde liggers en kolommen werken, kunnen we relatief licht construeren. Bij omvangrijke projecten in het buitenland is dat een groot voordeel. Je kunt hierdoor niet alleen af met een minder zware fundering, maar het levert ook nog eens winst op bij het transport. De complete staalconstructie wordt namelijk in Europa geproduceerd en verscheept naar Afrika. Ter plekke hoeft het “alleen nog maar” gemonteerd te worden. Dit concept vraagt om een heel precieze engineering en fabricage. Je zet als het ware een enorm Meccano-object in elkaar en daar komt als het even kan geen lasapparaat of slijptol aan te pas.

Logistiek: de grootste uitdaging

Deze enorme constructie past uiteraard niet in één container. Integendeel, voor de derde fase hadden we meer dan 100 zeecontainers nodig die in verschillende fases verscheept zijn. De opdrachtgever regelde het transport, maar wij zorgden ervoor dat de containers in de juiste volgorde én op tijd aangeleverd werden in de Europese havens. Ook de juiste volgorde bij het uitladen op locatie is van belang. Als je een kast in elkaar zet, begin je tenslotte ook niet met de deuren. En als er dan bij het inklaren vertraging ontstaat en je vervolgens een flink aantal fases tegelijk krijgt aangeleverd, dan ontstaat er weleens een extra logistieke uitdaging.

Troubleshooten voor gevorderden

Waar gehakt wordt, vallen spaanders zeg ik weleens. Dat is 6.000 km verderop niet anders dan hier. Maar het gaat erom of je in staat bent om het (op afstand) op te lossen. Zo had één van de vrachtwagens met zeecontainers een ongeluk onderweg van de haven naar de bouwlocatie. Gelukkig alleen materiële schade, maar helaas wel aan onderdelen van de staalconstructie. Een deel van de schade hebben onze mensen kunnen herstellen, onder andere met hulp van een lokaal coatingbedrijf. Andere onderdelen hebben we met spoed nagestuurd, per vliegtuig uiteraard, vele weken op een schip is in zo’n geval geen optie. Hierdoor heeft de montage geen vertraging opgelopen.

Wilt u meer informatie of bent u benieuwd wat Remco Ruimtebouw voor u kan betekenen? Bel of mail ons gerust.