Auteur: Erik van den Hurk

Laatst sprak ik een ondernemer die van plan was om een productiehal te gaan bouwen in Afrika. “Het is ‘maar’ 3.000 m², dus veel te klein voor jullie bouwbedrijf”, gaf hij aan. Dat misverstand heb ik meteen uit de wereld geholpen. Wij bouwen namelijk niet alleen megahallen van tienduizenden vierkante meters. Ook voor gemiddelde projecten is het interessant om met een Nederlands bouwbedrijf te werken.

Het maakt voor ons eigenlijk niet uit of je bouwplannen hebt voor drie- of twintigduizend vierkante meter. De voordelen van bouwen met een Nederlandse partij gaan altijd op. Dit zijn de belangrijkste:

Vertraging voorkomen

De transportkosten zijn uiteraard hoger als je een complete staalconstructie van Europa naar bijvoorbeeld Nigeria of Cambodja verscheept dan wanneer je produceert in het land van bestemming. Maar als daardoor vertraging van de oplevering voorkomen wordt en je je productielijn eerder in bedrijf kan nemen, dan wegen de hogere transportkosten daar zeker tegenop.

Europese kwaliteit vs. lokaal

Europees staal staat wereldwijd bekend vanwege zijn hoge kwaliteit. Maar ook kwalitatief goede coatings zorgen voor een langere levensduur. Zeker wat de staalconstructie betreft maakt het verschil of de coating al in de fabriek is voorzien of dat die ter plekke nog wordt aangebracht. Ook voor dak- en wandbeplating is een kwalitatief goede coating belangrijk. Afhankelijk van de locatie en toepassing geven leveranciers van deze panelen vaak ook een langere garantie af. Zeker in landen waar het klimaat extremer is dan in Nederland zijn dat zaken die op den duur het verschil kunnen maken.

Schaarste in land van bestemming

Je moet op internationale projecten nóg beter voorbereid zijn dan in Nederland. Bouwmateriaal en gereedschap is in het land van bestemming in principe ook wel te krijgen, maar veel lastiger om te vinden en over het algemeen van mindere kwaliteit. Onze supervisors gooien daarom ook nooit iets weg. Elke bout of moer kan later nog van pas komen. En op het gebied van gereedschap nemen we zeker geen risico. Bij elke project gaat er een container met ons eigen gereedschap op transport en die komt na afloop weer retour.

Veiligheid op de bouwplaats

Voor de montage werken we met lokale arbeiders die worden aangestuurd door onze supervisor uit Nederland. Veel landen waar we komen kennen nauwelijks sociale voorzieningen en een gebrek aan werkgelegenheid. Het is dan ook niet moeilijk om mensen te vinden. Werken we vaker op dezelfde locatie dan proberen we telkens zoveel mogelijk dezelfde ploegen samen te stellen. Deze mannen zijn inmiddels ervaren en op elkaar ingespeeld. Tijdens de projecten geven we veel instructies over veiligheid op de bouw, zo worden lokale mensen ook meteen opgeleid.

Meer weten over bouwen in het buitenland? Neem gerust contact met mij op of kijk eens naar ons nieuwste project, een mouterij in Ethiopië. Met een totaaloppervlakte van circa 3.800 m² een mooi voorbeeld.