Auteur: Erik van den Hurk

Bouwen in het buitenland klinkt als een jongensdroom.

Maar er komt heel wat bij kijken. Waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

Als exportmanager bij Remco Ruimtebouw begeleid ik bouwprojecten in verschillende landen. En dat zijn vaak landen die ik als vakantiebestemming niet snel zou kiezen. Denk maar aan Ethiopië, Congo Kinshasa of Haïti. De cultuur in die landen is compleet anders en dat kan verrassende, maar soms ook  lastige situaties opleveren. Bij internationale projecten werken we namelijk altijd samen met lokale arbeiders. Aan de ene kant zorgt dit voor een bron van inkomsten voor de lokale betrokkenen. Aan de andere kant doen ze tijdens de montage veel ervaring op die ze gedurende hun verdere loopbaan weer kunnen gebruiken.

De belangrijkste verschillen waar je tegenaan loopt bij bouwprojecten in het buitenland, heb ik in dit blog op een rijtje gezet:

1.    Lokale gebruiken: de werkweek begint op…zondag?

Hier in Nederland zijn we gewend aan een werkweek van maandag tot vrijdag, maar dat is niet overal zo. In Israël begint de werkweek bijvoorbeeld op (onze) zondag. Als je hier op zondag dus lekker aan het fietsen bent, zijn we daar gewoon aan het bouwen.

2.    De taal: niet iedereen spreekt Engels

De lokale taal beheers ik bij onze projecten vaak niet, maar met Engels als voertaal is dat geen probleem. De lokale arbeiders die de uiteindelijke montage doen, spreken daarentegen vaak geen of gebrekkig Engels. Het is dan handig om ter plekke iemand te hebben die de vertaalslag kan maken. En dan bedoel ik niet alleen de taal, maar ook technisch. Je moet goed uit kunnen leggen wat ze moeten doen en hoe ze dat veilig moeten doen.

3.    Mentaliteit: dat komt morgen wel

Lange termijn planning vinden we hier normaal, maar dat is niet overal de gewoonte. In Nederland plannen we bouwtrajecten van A tot Z in. Morgen worden de spanten geleverd, overmorgen staat er een kraan, enz. Dat dat ook anders kan, werd duidelijk op een van onze projecten. Een kraan die nodig was voor het dak bestelden ze rustig een dag van tevoren. En die is er dan natuurlijk niet de volgende dag. Het zijn allemaal geen onoverkomelijke problemen, maar je moet wel weten wat je op zo’n moment moet en kunt doen. Zeker als je voor het eerst bouwt in het buitenland, kan dat best lastig zijn.

De samenwerking met lokale arbeiders en de lokale klant werkt alleen als je iemand hebt die het project ter plekke aanstuurt. Daarom zetten we tijdens de montageperiode altijd ervaren Remco Ruimtebouw supervisors in. Soms één, soms meerdere.

Onze ogen en oren ter plekke

De supervisor is ter plekke aanwezig en bewaakt de planning, de kwaliteit en de veiligheid. Hij legt uit wat het bouwteam moet  doen en als het nodig is doet hij het een keer voor. Hij is voor mij echt de connectie tussen de opdrachtgever, de lokale arbeiders en Remco Ruimtebouw. Bouwen in het buitenland is het mooiste wat er is, maar zorg dat je het onder controle hebt. Een supervisor helpt daarbij.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of bent u benieuwd wat Remco Ruimtebouw voor u kan betekenen? Bel of mail ons gerust en wie weet bouwt u binnenkort ook in het buitenland.