Auteur: Martijn Lucassen

“Waar moet ik beginnen?”  Grote kans dat die vraag naar boven komt als je een nieuw bedrijfspand wil gaan bouwen. Het antwoord zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Toch zijn er een aantal factoren die van invloed zijn op het verloop van het bouwproces. In vijf blogs zet ik ze voor je op een rijtje.

Een voor de hand liggend startpunt is de keuze voor je kavel. Een zeer bepalende ook, want die verander je immers niet zomaar meer. Maar welk kavel is het meest geschikt voor jouw bedrijf? Om hier een goed antwoord op te geven geef ik je vijf factoren die je mee kunt wegen:

1. Geografische ligging

De perfecte locatie is van verschillende factoren afhankelijk en de ene zal waarschijnlijk zwaarder wegen dan de andere. Bepaal daarom welke partijen een rol spelen en hoe groot die rol is:

  • Medewerkers : komen je medewerkers vooral uit de buurt of uit een veel grotere regio?
    Met andere woorden: moet er een goede aansluiting zijn op de snelweg of juist op het openbaar vervoer.
  • Klanten : Ontvang je veel klanten of juist helemaal niet? Ga ook na of ze uit het hele land komen of dat je vooral internationale klanten hebt. In dit geval is een ligging in de buurt van het vliegveld van belang.
  • Leveranciers : Waar bevinden je leveranciers zich en is het lonend om je in hun buurt te vestigen? Bijvoorbeeld in de buurt van een haven of vliegveld.

En dan je bedrijfsproces: is een ligging op een bedrijventerrein aan de rand van de stad interessant of ben je door jouw branche gebonden aan bepaalde gebieden, zoals de telers in het Westland? Veel vragen, maar ze zijn van grote invloed op je keuze.

2. Uitstraling

Is het belangrijk om gezien te worden met je bedrijfspand, dan is een zichtlocatie essentieel. Kijk kritisch naar het beoogde bedrijventerrein of dat er verzorgd uitziet en of er duidelijke bewegwijzering aanwezig is.

3. De toekomst

Wat zijn je toekomstplannen? Houd daar rekening mee bij je keuze. Heb je plannen om over een x aantal jaar te gaan uitbreiden of wil je een deel van je pand gaan verhuren, dan is het wel zo handig om daar nu al rekening mee te houden.

4. Kaveleigenschappen

Waarschijnlijk heb je al een bepaalde oppervlakte in je hoofd, maar er is vaak meer mogelijk dan je op het eerste gezicht denkt. Denk bijvoorbeeld aan parkeren op het dak of een extra verdieping voor opslag of verhuur. Maar houd ook op het buitenterrein rekening met manoeuvreerruimte voor eventuele vrachtwagens en de geldende parkeernormen.

Maar niet alleen de oppervlakte van een kavel is bepalend. Ook de vorm, indelingsmogelijkheden, ontsluiting, de rooilijnen en het bebouwingspercentages spelen mee en zijn bepalend of een gebouw past op de kavel. Houd ook rekening met het verkeer. Welk type verkeer komt er, hoeveel, hoe vaak, etc.

5. Duurzaamheid

Steeds meer bedrijventerreinen hebben doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en kunnen eisen stellen aan bedrijven die zich daar vestigen. Kijk of deze doelstellingen aansluiten bij jouw filosofie. Vaak biedt het voordelen, omdat je bijvoorbeeld kunt aansluiten op reeds bestaande duurzame energievoorzieningen etc.

 

Bij de keuze voor de juiste kavel komt dus heel wat kijken. Ik raad iedereen dan ook altijd aan om een kavelstudie uit te laten voeren. Een kavelstudie is een scan van de locatie waarbij gekeken wordt naar de bouw (on)mogelijkheden en de geldende wet- en regelgeving. Een goede kavelstudie vormt namelijk een solide basis voor het vervolgtraject en kan een hoop vertraging en kosten voorkomen.

Hulp nodig of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Ik vertel je er graag meer over.