Auteur: Martijn Lucassen

Zeven belangrijke vragen die je stelt vóór je een gebouw ontwerpt

Zoals ik in mijn vorige blog aangaf, is het ontwerp van je nieuwe bedrijfspand onlosmakelijk verbonden met het kavel. Maar een goed ontwerp gaat veel verder. Het ideale gebouw is zo ontworpen dat het naadloos aansluit bij je bedrijf en de omgeving. Maar hoe kom je tot het optimale ontwerp?

Daarvoor moet je rekening houden met diverse factoren. De zeven belangrijkste heb ik op een rijtje gezet:

1. Wat is de logistiek binnen het bedrijf?
Hoe verplaatsen goederen en mensen zich door het gebouw? Helder inzicht in de ontvangst, opslag, verwerking en verzending van goederen kunnen bepalend zijn voor het ontwerp. Om een voorbeeld te geven, voor een logistiek dienstverlener zijn de geautomatiseerde systemen cruciaal. Wat wij dan adviseren, is het gebouw ontwerpen om deze systemen heen. Alle onderdelen in het gebouw stem je zo perfect af op de systemen die van essentieel belang zijn voor een optimale bedrijfsvoering.Daarnaast is de aanwezigheid en verplaatsing van mensen ook van invloed op de indeling van het pand. Zeker in de afgelopen tijd hebben we gezien dat dit aspect steeds belangrijker wordt. Om veilig en prettig te kunnen werken, dien je in het ontwerp al rekening te houden met zaken als hoeveelheid ruimte per medewerker, ventilatie, lichtinval, akoestiek etc.

2. Welke mogelijkheden biedt het pand bij toekomstige aanpassingen in de bedrijfsvoering?
Als je bij het ontwerp al direct rekening houdt met toekomstige uitbreidingen of aanpassingen, kan dit later veel tijd en geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan slimme keuzes in het ontwerp met betrekking tot de (draag)constructie, installaties en gekozen materialen.

3. Wat moet je gebouw uitstralen?
Waarom zit een advocatenkantoor zelden achteraf op een industrieterrein, maar vaak op een mooie zichtlocatie? Omdat een pand meer is dan een onderkomen voor het bedrijf. Het is ook een reflectie van de identiteit van je bedrijf. Afhankelijk van de locatie en de branche kan het belangrijk zijn extra aandacht te geven aan de uitstraling van het gebouw. Houd daarbij niet alleen rekening met materiaalgebruik, maar ook met hoe het gebouw er van een afstandje uitziet.

4. Wat zijn de mogelijkheden van de locatie?
Het bestemmingsplan heeft meestal invloed op het ontwerp, omdat hierin de richtlijnen staan waar een gebouw aan moet voldoen. Deze richtlijnen hebben betrekking op zowel het ontwerp als op het gebruik van het gebouw. Voor het ontwerp betekent dit bijvoorbeeld voorgeschreven bebouwingshoogtes, evt. materiaalgebruik, kleurstelling, gevelaanzichten, etc.Laat hier ook eens een ervaren partij naar kijken. Zij zien vaak meer mogelijkheden dan je zelf op het eerste gezicht zou bedenken. Om je een voorbeeld te geven. Eén van onze opdrachtgevers wilde een minder groot gebouw dan voorgeschreven. Met een slim ontwerp hebben we een gedeeltelijke schijngevel met poort gecreëerd, waardoor toch aan de eisen van het bestemmingsplan werd voldaan zonder dat er ongewenste vierkante meters bedrijfsruimte gebouwd hoefde te worden.

5. Welke (bouw)systemen en materialen kies je?
Ga je voor een volledig houten gebouw, voor staal of robuust beton of juist een mooie combinatie met het beste van alles? Is uitstraling, onderhoud, gezondheid, (brand)veiligheid belangrijk? Elk materiaal heeft unieke eigen kenmerken die belangrijk kunnen zijn voor je keuze. Laat je vooraf goed informeren over de voor- en nadelen hiervan.

6. Wat is je budget?
Mijn advies is altijd: begin bij de basis. Waarom wil je een nieuw bedrijfspand bouwen en wat gaat het je opleveren? Begin hiermee en laat een op maat gemaakte investeringsbegroting maken om te kijken of je je wensen kan realiseren. Kijk niet alleen naar de bouwkosten, maar ook naar de kosten voor het gebruik, onderhoud en de waarde van materialen bij demontage. Te vaak zien we dat initieel bouwkosten leidend zijn in de keuze, met alle gevolgen van dien.

7. Wie maakt het ontwerp?
Als laatste de keuze tussen het inhuren van een externe architect of een bouwer zoeken met een interne architect. Beiden hebben zo z’n voor en tegens. Wat in mijn ogen het grootste verschil is, is dat een interne architect al vanaf het begin van het ontwerp bezig is met de feitelijke realisatie en de bijzonderheden die daar spelen. Een goed doordacht ontwerp is een vertaling van de wensen in zo veel mogelijk gestandaardiseerde basiselementen. Bovendien heeft een dergelijke architect korte lijnen met de tekenaars, constructeurs en het uitvoeringsteam. Dit drukt de kosten aanzienlijk en verkort bovendien de totale doorlooptijd.

Veel vragen, maar laat je niet afschrikken. Neem gerust contact met mij op als je plannen hebt. Je kunt nooit te vroeg starten met een goede voorbereiding.