Auteur: Erik van den Hurk

Op onze internationale projecten zetten we altijd onze eigen supervisors in. Om je een idee te geven wat zij meemaken tijdens een project, hebben we onze collega Ad Foolen een paar vragen gesteld. Sinds 2013 was Ad maar liefst vijf keer in Kinshasa (hoofdstad Democratische Republiek Congo) voor verschillende projecten op een grote bierbrouwerij. In totaal heeft hij er bijna twee jaar doorgebracht.

Remco Ruimtebouw werkt op internationale projecten altijd met lokale arbeiders. Ad vertelt dat hij inmiddels een vaste ploeg heeft opgebouwd:

“DR Congo kent nauwelijks sociale voorzieningen. Geen werk betekent geen geld. Het is dan ook makkelijk om mensen te vinden. Toch probeer ik elke keer dezelfde ploeg samen te stellen. Deze jongens zijn inmiddels ervaren en we zijn op elkaar ingespeeld, maar het is niet hetzelfde als thuis. Ik heb bijvoorbeeld geen mobiele nummers van de jongens. Alles gaat via via. Als er een ziek is hoor ik dat via een van de andere jongens.

We beginnen ’s ochtends om 7.30 uur. Eerder lukt niet. Kinshasa is een miljoenenstad en de jongens komen overal vandaan. En de infrastructuur is niet te vergelijken met die in Nederland. De meeste jongens komen met de bus of met de brommer.

Bij slecht weer hebben we een probleem, want als het een keer goed regent, gaan daar echt de hemelsluizen open. De wegen worden onbegaanbaar en de bussen rijden niet meer. Laat staan een brommer. Het weer is sowieso wel een ding. Na 12.00 uur wordt het hier met gemak 40 tot 45 graden. Dat is geen doen op zo’n stalen dak. Als de grootste hitte voorbij is, werken we verder. Sowieso werken we hier standaard ook op zaterdagochtend.”

Kon je een beetje uit de voeten met taal?

“De voertaal is Frans en dat heb ik niet geleerd op school. Toen ik er voor het eerst kwam, was dat in het begin nog weleens lastig. Ik had niet de hele dag een tolk naast me staan. Inmiddels heb ik de taal aardig onder de knie gekregen.

Maar niet alleen de taal was wennen, ook de mentaliteit is anders. Wij Nederlanders zijn over het algemeen vrij direct en zeggen waar het op staat. Ook als we het ergens niet mee eens zijn of iets niet kunnen waarmaken. In DR Congo is dat echt anders. Wat je ook vraagt, het antwoord is altijd ja. Ook als ze nee bedoelen. Afspraken maken wordt op die manier best een uitdaging.”

Waar moet je rekening mee houden bij een project in het buitenland?

“Je moet op internationale projecten nóg beter voorbereid zijn dan in Nederland. Bouwmateriaal is daar in principe ook wel te krijgen, maar het is veel lastiger om te vinden en over het algemeen van mindere kwaliteit. We gooien daarom nooit iets weg. Het kan later altijd nog van pas komen. Inmiddels heb ik een eigen container waarin ik een aardige voorraad met bouwmateriaal heb opgebouwd.”

Ad heeft in Kinshasa zijn vrouw leren kennen en ze hebben inmiddels kleine kinderen. Hij werkt nu afwisselend op projecten in binnen- en buitenland. De ervaring zou hij voor geen goud willen missen.