Auteur: Martijn Lucassen

En dan is het zover, de sleutel van je gedroomde bedrijfspand wordt overhandigd. Alles is spiksplinternieuw, ziet er geweldig uit en werkt perfect. Reality check: dit blijft niet eeuwig zo. Net als met een nieuwe auto gaat er een keer een krasje komen, gaan er onderdelen slijten en heeft je gebouw onderhoud nodig.

Maar hoe pak je dat aan:

Optie 1: je wacht tot er ergens problemen ontstaan en dan grijp je in.

Optie 2: je kiest ervoor om je pand regelmatig te laten onderhouden.

Optie 1 lijkt op het eerste gezicht misschien nog niet zo slecht. Waarom zou je iets aan je pand gaan doen als er geen problemen zijn? Onderhoud kost tenslotte geld. Maar wat als er écht calamiteiten ontstaan? Als er een lekkage ontstaat of de brandweer komt vertellen dat het gebouw niet meer aan de eisen voldoet. Dan kost het vaak meer geld dan je tot op dat moment had uitgespaard.

Op termijn is regelmatig onderhoud de betere optie. Dat heeft namelijk drie grote voordelen:
1. Preventief onderhoud kun je inplannen. Het zorgt over het algemeen niet voor overlast, meestal kan het bedrijfsproces gewoon ongestoord doorgaan. In tegenstelling tot schade door achterstallig onderhoud. Dan moet er vaak op stel en sprong van alles geregeld worden. Om nog maar niet te spreken over de kosten van bijvoorbeeld waterschade of in ernstige gevallen zelfs het stilleggen van de bedrijfsvoering.

2. Een goed onderhouden pand oogt nieuwer en verzorgder. En voor veel bedrijven is het pand toch hét visitekaartje.

3. Door je bedrijfspand in goede conditie te houden, verleng je de levensduur en behoudt het pand zijn waarde.

Houd de kosten overzichtelijk

Natuurlijk is er soms geen keuze. In zware tijden wordt er vaak het eerst bezuinigd op het onderhoud (vraag maar aan de garagebedrijven). Maar als er weer financiële ruimte komt, is het verstandig om kritisch naar het onderhoud te kijken. Om de onderhoudskosten overzichtelijk te houden, sluiten daarom veel van onze opdrachtgevers al voor de oplevering een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) af.

Het onderhoud gebeurt door specialisten van één van onze zusterbedrijven die het pand door en door kennen. En er zijn nog meer voordelen:

  • Door grondig en goed gedocumenteerd onderhoud behoud je je recht op garantie.
  • Door eventuele schade of gebreken aan uw pand tijdig te signaleren, voorkom je onvoorziene hoge kosten.
  • Zelf hoe je niets te regelen. Al het gebruikelijke onderhoud wordt jaarlijks voor je ingepland.
  • Digitaal rapportagesysteem: inspecties, kwaliteitscontroles en keuringen worden digitaal op locatie verwerkt. De verzamelde informatie wordt permanent vastgelegd in een gebouwdossier. Samen met de inspectierapporten maakt dit de kwaliteitsborging controleerbaar.
  • Mocht je ooit je pand willen verkopen, dan is een goed gedocumenteerd en onderhouden gebouw veel interessanter voor een koper!

Een onderhoudsabonnement is altijd maatwerk. Elk gebouw is immers anders en heeft ander onderhoud nodig. Meer weten? Neem gerust contact met mij op.