Auteur: Martijn Lucassen

Misschien wel één van de grootste misverstanden als het over bouwen gaat: zelf regelen is goedkoper dan turn-key bouwen.

Turn-key betekent in feite “sleutelklaar”. Het bouwbedrijf verzorgt je volledige nieuwbouw. Vanaf de eerste schop in de grond tot en met de afbouw, installaties, bestrating, etc. Vaak wordt gedacht dat je aanzienlijk kunt besparen op de nieuwbouw door deze casco te laten bouwen en alle losse overige onderdelen zelf te regelen met individuele partijen.

Tijdrovende klus

Veel ondernemers onderschatten daarbij het feit dat je in dat geval vaak álles zelf moet regelen. De planning van alle werkzaamheden, ervoor zorgen dat iedereen op het juiste moment doet wat hij of zij moet doen. En loopt er in de uitvoering iets mis? Dan zul je dat zelf moeten oplossen. Dit kost veel tijd die je niet aan je bedrijf kan besteden. Je hebt er als het ware tijdelijk de functie van projectleider bij.

Je bouwt vaak maar één keer in je leven en hoe weet je dan waar je allemaal rekening mee moet houden? Naast het plannen en coördineren van alle werkzaamheden, zijn er bij casco nieuwbouw nog meer zaken die je zelf dient te regelen. Denk aan NUTS-aansluitingen, bouwstroom en –water, etc. Heb je hier geen ervaring mee, dan loop je het risico dat er dingen vergeten worden met alle gevolgen van dien.

Vaak zijn het de details die grote (financiële) gevolgen hebben. Als partijen los van elkaar werken, dragen ze ook de verantwoordelijkheid over slechts één onderdeel. Dat vergroot de kans op miscommunicatie. Onderdelen sluiten bijvoorbeeld niet goed op elkaar aan of ontbreken zelfs. Dit kost vaak onnodig tijd en geld. De slapeloze nachten krijg je er wel gratis bij.

Toch maar turn-key dan?

Het heeft zeker een aantal voordelen:

1. Bij turn-key nieuwbouw is het bouwbedrijf hoofdaannemer en draagt dus de verantwoordelijkheid over het hele bouwtraject.

2. De werkzaamheden van onderaannemers en leveranciers worden geïntegreerd in het bouwproces, waardoor je tijd bespaart.

3. Voor een bouwbedrijf is bouwen dagelijkse kost. Zij weten wat de kritische punten zijn en waar je op moet letten.

4. Je hebt voor je gehele nieuwbouw met maar één aanspreekpunt te maken. Het bouwbedrijf stemt alle werkzaamheden met de betrokken partijen af.

Ook benieuwd hoe je kan bouwen met “Geen Gezeur Garantie” ? Neem gerust contact met mij op.