Auteur: Martijn Lucassen

Dit is waarschijnlijk de eerste en meest gestelde vraag als je nieuwbouwplannen hebt. En hoe eenvoudig de vraag misschien ook lijkt, er is geen simpel antwoord op te geven. Ieder gebouw is namelijk anders, omdat ieder bedrijf, iedere opdrachtgever en iedere locatie uniek is. Het is juist de mix van alle wensen, eisen en omstandigheden samen die bepalend zijn voor de uiteindelijke prijs.

Achterop een bierviltje

Toch is het aan het begin van het traject belangrijk om alvast enig idee te hebben van de kosten. Gaat mijn plan vijf ton, anderhalf miljoen of eerder drie miljoen kosten? Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een eenvoudige rekenmethode (heel oneerbiedig ook wel de bierviltjesmethode genoemd). Daarbij maken we op hoofdlijnen een vrijblijvende investeringsbegroting. Een helder, globaal overzicht van de kosten (gewoon in A4-vorm, niet op een bierviltje). Dit zorgt voor een eerste inschatting van de haalbaarheid.

Zit deze inschatting in de richting van je budget, dan kun je verder kijken naar de mogelijkheden. Elke vervolgstap levert een nauwkeuriger resultaat op. Door samen dit traject te doorlopen en veel tijd te investeren in het kritisch stellen van de juiste vragen is al snel duidelijk wat de consequenties van bepaalde keuzes zijn. Dit geeft vooraf al budgetzekerheid en dat is wel zo prettig.

Kopen of huren?

Moet je alles zelf financieren? Niet persé. Natuurlijk is het een prettig idee om de nieuwbouw zelf of met behulp van de bank te financieren. Je houdt het zo immers in eigen hand.

Toch wordt steeds vaker gekeken naar de mogelijkheid om het gebouw te verkopen en terug te huren. In dat geval wordt het gebouw vooraf of na oplevering verkocht aan een belegger en door de gebruiker terug gehuurd. Op deze manier houd je het kapitaal in je bedrijf. En voor een belegger is dit een interessante optie, want een financieel gezond bedrijf dat voor langere tijd een huurcontract aan wil gaan, levert weinig risico op.

Meer weten? Neem gerust contact met mij op.