Auteur: Erik van den Hurk

Geschikt/ongeschikt

Kent u die wervingsspotjes van de landmacht nog: geschikt, ongeschikt? Nou wil ik het werk van onze supervisors niet vergelijken met dat van een militair, maar qua karaktereigenschappen zijn er wel een aantal overeenkomsten.

Onze supervisors werken op internationale projecten. Ze sturen daar teams van lokale arbeiders aan. Eigenlijk zijn ze onze ogen en oren ter plekke. Ze bewaken de planning, kwaliteit en veiligheid. Het werk van een supervisor is dus grotendeels hetzelfde als op onze projecten in Nederland, maar de omstandigheden zijn net even anders. Ik zeg dan ook weleens dat je als supervisor geen last moet hebben van de drie h’s. Welke dat zijn? Hier komen ze:

1. Hitte

Vonden we het hier afgelopen zomer al tropisch, dat is nog niets vergeleken met landen als Haïti, Cambodja en Nigeria. In die landen is het klimaat zo’n beetje het hele jaar zo. Daar moet je wel tegen kunnen, je werkt tenslotte bijna de hele dag buiten. Niet voor niets voorzien we onze mensen van liters zonnebrand.

2. Heimwee

De duur van onze bouwprojecten varieert enorm. We hebben kleine projecten waarbij we bijvoorbeeld alleen beplating aanbrengen, maar ook megaprojecten waarbij we meerdere hallen realiseren. Onze supervisors zijn de ene keer dus een paar weken van huis, maar dat kan een andere keer ook een klein jaar zijn. In het laatste geval komen ze tussentijds regelmatig voor een korte periode naar huis. Het verblijf wordt helemaal geregeld, van hotel of appartement tot en met vervoer en maaltijden. En natuurlijk zorgen we ook voor een goede internetverbinding met het thuisfront. Maar toch, heimwee is niet zo handig bij deze baan.

3. Hoogtevrees

Tja, een bouwploeg die een gebouw van veertien meter hoog monteert, kun je natuurlijk niet alleen vanaf de grond aansturen. Je zult zelf ook regelmatig de hoogwerker moeten betreden. En als je last hebt van hoogtevrees is dat best lastig.

Maar wat maakt iemand dan wél geschikt. Met andere woorden, welke eigenschappen komen bij dit werk wel van pas? In ieder geval geduld en aanpassingsvermogen. Je moet er rekening mee houden dat er in andere culturen een andere manier van werken geldt. Daar moet je mee om kunnen gaan.

Oh ja, en dan nog iets. Als je van lekker eten houdt, zit je goed. Misschien wel té goed, een van onze collega’s kwam in het buitenland tien kilo aan in krap een halfjaar tijd! Niet zo gek als er elke dag voor een warme lunch én diner wordt gezorgd.

Kortom, werken voor Remco Ruimtebouw in het buitenland vraagt wat van onze mensen, maar het is ook een onvergetelijke ervaring.