Geplaatst op 08 december 2020

Blocks multifunctionele bedrijfsunits in Alkmaar

In opdracht van vastgoedontwikkelaar myb. bouwde Remco Ruimtebouw een bedrijfsverzamelgebouw met 14 multifunctionele bedrijfsunits in Alkmaar, met een totaaloppervlakte van 1.360 m2. Het nieuwe concept Blocks voorziet in huisvesting voor kleine bedrijven en zelfstandigen. De units variëren in grootte van 15 tot 300 m2 en zijn te gebruiken als werkplaats, opslag- of kantoorruimte.

Ron Drijver van Remco Ruimtebouw kwam tijdens een borrel voor het eerst in contact met de eigenaar van myb. Twee jaar geleden wist myb. hem dan ook te vinden toen ze in Alkmaar aan de slag wilden. “Er lag toen al een ontwerp van Bureau Krooner Architecten”, vertelt Drijver. “Vervolgens zijn we hiermee aan de slag gegaan om te kijken hoe we dit praktisch het beste konden vormgeven binnen het bestaande budget.”

Hybride oplossing

“Wij kiezen bij voorkeur voor systeembouw in staal. In dit geval zijn we in overleg met de architect en de opdrachtgever echter uit gekomen op een hybride oplossing. Tot de verdieping hebben we een betonnen borstwering aangebracht van circa 4 meter hoog. Vanwege o.a. de vuurvastheid en de hoge isolatiewaarde én omdat het beton zorgt voor de gewenste industriële look en feel. Daarbovenop hebben we staalplaten gemonteerd met houtnerfprofiel, dat geeft een leuk effect. Het complex bestaat feitelijk uit twee afzonderlijke gebouwen – beide met twee verdiepingen – die tegenover elkaar staan. Door de staalplaten door te trekken van het ene naar het andere pand hebben we gezorgd voor een bouwkundige verbinding en oogt het toch als één geheel. Ook aan duurzaamheid is gedacht; beide daken liggen vol met zonnepanelen.”

Afbouw in pakketvorm

Alle units zijn uitgevoerd met een overheaddeur en beschikken over raampartijen op de verdieping. “We hebben het pand geheel wind- en waterdicht opgeleverd. De afbouw hebben we in pakketvorm gegoten; we hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen zodat we later de afbouw conform de wensen van de kopers konden verzorgen. Dat was overigens geen must; kopers konden dit ook gewoon zelf regelen.” Het bouwproces is ondanks wat vertraging in de aanlevering van materialen en de kleine bouwplaats verder vlot verlopen. “Wij besteden graag wat meer tijd aan het voortraject, zodat we in de uitvoering gas kunnen geven. We zijn best trots op wat we met z’n allen hebben neergezet, het is echt mooi geworden.”

Groot én klein

De samenwerking met myb. is goed bevallen. Inmiddels hebben beide ondernemingen alweer de handen ineen geslagen voor een nieuw project. “Als Remco Ruimtebouw staan we natuurlijk bekend om de grote bedrijfshallen die we realiseren. Het is leuk dat we met Blocks kunnen laten zien dat we ook regelmatig kleinere projecten uitvoeren. Voor ons is iedere klant belangrijk.”