download mega-arrow-down facebook twitter linkedin youtube Staalbouwsysteem Turnkey internationaal

45 jarig bestaan: Harm Sok

01.02.18

Op 30 november 2017 bestond Remco Ruimtebouw 45 jaar. We kijken met een aantal medewerkers terug op de verschillen van toen en nu. Lees hier meer over de ervaringen van Harm Sok.

Harm trad op 3 februari 1986 in dienst bij Remco Ruimtebouw. Hij is werkzaam als Uitvoerder Montage en werkt na 32 jaar nog steeds met veel plezier bij het bedrijf. Leuk detail: Harm toonde ons een fotoalbum met foto’s van de allereerste projecten die hij voor Remco Ruimtebouw gerealiseerd heeft. Hierop zijn meer collega’s te zien die al ruim 30 jaar bij Remco werken! Deze foto’s worden de komende periode zeker nog met jullie gedeeld.

“Er is veel veranderd de afgelopen jaren” begint Harm zijn verhaal. “Zeker op het gebied van veiligheid en automatisering zijn de verschillen enorm. Eén ding is echter hetzelfde gebleven: de veelzijdigheid van het werk. Elke dag is anders. En het leuke aan mijn werk als Uitvoerder Montage is dat je vanaf het begin tot het einde bij de bovenbouw betrokken bent.”

Helm
Harm werkt het liefst aan projecten in Nederland. “Mijn eerste project was in Coevorden. Ik werkte daar via een uitzendbureau en op een dag kregen we bezoek van de arbeidsinspectie. Natuurlijk net op het moment dat ik zonder helm onder de kraan aan het werken was. Dit was een goede les voor me. Gelukkig kreeg ik alleen een waarschuwing, maar er werd wel duidelijk aangegeven dat de volgende keer een bekeuring zou betekenen.“

Overspanning 56 meter
Over de vraag op welk project hij het meest trots is, hoeft Harm niet lang na te denken: “Bij elk project heb je te maken met mooie en minder leuke zaken. Het project waar ik zelf het meest trots op ben, is de nieuwbouw die we voor GSF in Oude Pekelaar mochten realiseren. Dit pand had een overspanning van 56 meter en heeft zelfs jarenlang in onze brochure gestaan.”

Min 10 graden
Lachend blikt Harm terug op de barre winter van 1987. “We waren op een extreem koude dag bezig met de constructie van een pand. Deze moest uiteraard voldoende stabiel staan, dus de windverbanden moesten echt aangebracht worden. Het was echter -10 graden en qua gevoelstemperatuur bijna niet te doen. We werkten daarom steeds een kwartier in de kou om vervolgens een half uur op te warmen bij de kachel. Tegen de tijd dat we klaar waren, was de diesel in onze bedrijfswagen gaan vlokken van de kou. We hebben er toen een paar liter benzine bij gedaan, maar het mocht niet meer baten. De dag eindigde in de garage.”

Ladder
Ook Harm is blij dat er op het gebied van veiligheid veel veranderd is. “Vroeger werd daar nagenoeg niet op gelet. We klommen gerust via een ladder omhoog om bij spanten van 8,5 meter te komen. Vanglijnen en voorschriften waren er bijna niet. Ook fysiek is het veel minder zwaar dan vroeger vanwege alle hulpmiddelen die er tegenwoordig zijn.”

Greenpoints
“Een mobiele telefoon of internet bestond in onze beginjaren niet. Als we moesten bellen, moesten we de opdrachtgever vragen of we gebruik mochten maken van de telefoon bij hem op kantoor. Nadeel hiervan was dat de opdrachtgever dan direct hoorde dat er iets niet goed ging. Na verloop van tijd kregen we Greenpoints. Hiermee konden we bij een benzinestation bellen. Voor de jongere generatie onder ons: je kunt het vergelijken met een hotspot voor internet.”

Tot slot
Het is mooi om te zien hoe trots Harm nog steeds op Remco Ruimtebouw is. Hij werkt dagelijks nog met veel plezier en we hopen nog jarenlang van zijn kennis en kunde gebruik te mogen maken. Harm, bedankt voor je inzet en de terugblik die je ons gunde!

Ook interessant

Groepsonderneming van Janssen de Jong