download mega-arrow-down facebook twitter linkedin youtube Staalbouwsysteem Turnkey internationaal

Blog: Een bouwproject met iets extra’s

06.07.18

‘Cees, weet je wat jij moet gaan doen? Bloggen. Je hebt veertig jaar ervaring en altijd genoeg te vertellen ’
‘Maar waarover dan?’
‘Gewoon, over iets wat je leuk vindt. Oh ja, en wel werk gerelateerd graag, niet je favoriete voetbalclub.’

En zo werd ik door mijn nieuwe marketing-collega aan het bloggen gezet. Maar over het onderwerp hoefde ik niet lang na te denken: uitdagingen. Daar hou ik wel van. Een bouwproject met iets extra’s, zeg maar. Wat ik daarmee bedoel en hoe we daar bij Remco Ruimtebouw mee omgaan, zal ik uitleggen aan de hand van een paar voorbeelden.

Daar bij die molen

Bruins Veem in Zaandam wilde gaan bouwen op een perceel met zowel een obstakel boven als onder de grond. Precies op de plek waar de beoogde nieuwbouw moest komen, stond namelijk een windmolen. Een echte, van een meter of tachtig hoog. En alsof dat niet genoeg uitdaging was, lag er onder het perceel nog een spoortunnel. Wat we gedaan hebben is een hal ontwerpen met als het ware een hap eruit. We bouwen dus om de windmolen heen. En wat dat obstakel onder de grond betreft, in plaats van heipalen te slaan, hebben we ze geboord. Dat levert minder trillingen op en het heiwerk heeft zodoende geen effect op de spoortunnel.

Straffe koffie

Het nieuwe pand van KoffiePartners wordt een plaatje, maar ook hier hadden we wat hindernissen te nemen. Wederom een spoortunnel, maar dat was niet het enige. Het pand komt letterlijk in het water te staan. En dat water lag er al in de vorm van een brede sloot. Om de tafel dus voor een vergunning van ProRail en een van het Waterschap. Uiteindelijk is de sloot gedempt door er een tijdelijke dam in te plaatsen. Als de bouw klaar is, wordt de dam weer verwijderd. Voor het heien hebben we gebruik gemaakt van een sensor om te zorgen dat de trillingen binnen de norm van ProRail bleven.

Overtreffende trap in duurzaamheid

Duurzaam bouwen we bij Remco Ruimtebouw al langer, maar BREEAM Outstanding nog niet eerder. En het is de ultieme uitdaging mag ik wel zeggen. Maar een hele mooie. In samenwerking met de opdrachtgever, een extern adviseur en onze eigen BREEAM Expert hebben we gekeken naar de punten waaraan de nieuwbouw moet voldoen. Deze punten zijn stuk voor stuk uitgewerkt en opgenomen in het bouwplan. Met name het energievraagstuk (het pand wordt helemaal gasloos) vraagt om out-of-the box oplossingen. En wie de opdrachtgever is? Dat hoort u binnenkort.

Kortom, ik hou wel van een beetje uitdaging (of een challenge, zoals ze dat tegenwoordig noemen). Heeft u er ook een? Wij gaan hem graag aan! Neem gerust contact met ons op.

Cees Boons

Business Unit Manager
Remco Ruimtebouw

Neem contact op

Ook interessant

Groepsonderneming van Janssen de Jong